Zdrowa i zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych – w przypadku diety dla sportowca niezwykle ważnym okaże się staranne dopasowanie jadłospisu do charakteru oraz częstotliwości wykonywanych treningów.
Dieta dla sportowca – węglowodany
Dieta dopasowana do potrzeb osób regularnie uprawiających sport powinna dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ponadto jadłospis sportowca powinien zostać dopasowany do charakteru uprawianej dyscypliny, a także do intensywności i częstotliwości treningów.
W większości przypadków dieta dla sportowca powinna składać się z dużej ilości węglowodanów, odpowiedzialnych za dostarczanie organizmowi odpowiednich dawek energii. Nie można zapominać o tym, że węglowodany są jednym z najważniejszych makroskładników, który pozwala na utrzymanie siły i dobrego stanu mięśni.
Wśród produktów stanowiących bogate i wartościowe źródło węglowodanów można znaleźć między innymi warzywa skrobiowe takie jak ziemniaki czy bataty, a także świeże owoce. Oprócz tego sportowcy powinni włączyć do swojej diety różnego rodzaju płatki zbożowe, ryż i pełnoziarniste makarony. Jadłospis sportowca może zostać uzupełniony także o pełnowartościowe pieczywo wielozbożowe.
Dieta dla sportowca – produkty o wysokiej zawartości białka
W diecie sportowca nie powinno zabraknąć pokarmów zawierających spore ilości białka. Warto pamiętać o tym, że białko przyczynia się do efektywnej regeneracji organizmu – odpowiednio dobrane składniki odżywcze takie jak białko ułatwiają naprawę uszkodzonych tkanek oraz przyspieszają regenerację mięśni.
Wśród produktów zawierających wysokie ilości białka można znaleźć różnego rodzaju sery twarogowe, jogurty oraz serki homogenizowane. Doskonałym źródłem białka okażą się także ryby oraz chude mięso. Dobrym pomysłem na urozmaicenie diety sportowca może okazać się także włączenie do jadłospisu nasion roślin strączkowych takich jak ciecierzyca, soczewica czy soja.
Tłuszcze w diecie dla sportowca – o czym pamiętać?
W diecie sportowca powinny znaleźć się także odpowiednio wyselekcjonowane, zdrowe tłuszcze. Warto pamiętać o tym, że tłuszcze stanowią nie tylko doskonałe źródło energii, ale dostarczają organizmowi także wartościowych składników mineralnych i witamin.
Tłuszcze umożliwiają poprawne funkcjonowanie układu hormonalnego i odpornościowego, przyczyniają się także do usprawnienia pracy układu nerwowego. W diecie sportowca powinny znaleźć się głównie tłuszcze pochodzenia roślinnego, mile widziane są także tłuszcze pochodzące z tłustych gatunków ryb.
Wśród pokarmów stanowiących doskonałe źródło zdrowych i bezpiecznych tłuszczy można znaleźć masło orzechowe, tłuste gatunki ryb, orzechy oraz awokado. Sportowcy powinni włączyć do swojej diety także gorzkie kakao oraz oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dobrym pomysłem może okazać się także uzupełnienie diety sportowca o różnego rodzaju nasiona – w przypadku sportowców doskonale sprawdzą się między innymi pestki dyni oraz nasiona słonecznika.